ARCHILLA / PEÑALVER arquitectos

   
 

<<< HOME .......... <<< WORKS

   
THE WINDSURFER HOUSE
 
MAIN ARCHITECTURAL WORK
 
 
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................
 
...in the office...
   

 

 

 

 

 

  NEWS !!!..
  PROFILE.._
  CV
 

CONTACT

  PUBLICATIONS
 
WORKS ...
  ___________________________
 
PERIPHERAL WORK
 
...out of the office...
  MANATUNG .......
  ART < >
 

TEACHING

  MOVIMIENTO DISFRUTISTA
  CURATORIAL WORK
  WALLPAINT ...
  EDITORIAL WORK ...
  ___________________________
 
 

________________________

work:
THE WINDSURFER HOUSE
 
item:
SINGLE HOUSE
 
date:
NOVEMBER 2005
 
site:
SANT JOSEP. IBIZA. SPAIN
 
contractor:
OLIBU S.L.
 
team:
DAVID ARCHILLA
COVADONGA M-PEÑALVER
JAVIER BUJ, quantity surveyor
 
________________________

The passive environmental values are taken care of specially, mainly the related ones to the energy consumption. A compact piece sets out, with a low relation between facade surface and constructed volume (better thermal behavior).

The plan is organized inside a rectangle of 14x7m., assembling the humid zones (facilities) and the access next to the East facade, opening some windows that catch energy in the morning (when the construction is cold). The West facade is something protected by existing vegetation, despite considers a significant reduction of the windows to avoid energy gains in the evening. To the north a small patio with vegetation generates an outer domestic scope related to the dormitory. This patio, in addition to functions related to the use of the house (to tend, to be, etc.), it allows to adapt the construction to the topography partially, being buried by this North part.

The house is conceived like a tube that focus the views. With an outer terrace covered that it provides an optimal seasonal behavior (it allows to the passage of light in winter causing a heating by radiation without ventilation, and contributes to shade in summer, maintaining fresh the interior space). A simple structure for the roof with no interior pillars allows a easy inner redistribution. This heavy roofing will allow certain thermal inertia (the most exposed in summer noon), so during the day it transmits to the interior the night-accumulated coolness, and at night maintains the accumulated heat during the day. Systems of natural ventilation crossed the north-south and this west also consider, to reduce the temperature in summer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
        DAVID ARCHILLA. ARTE CONTEMPORÁNEO. ARTISTA VISUAL. CONTEMPORARY ART. VISUAL ART